Alle begin is moeilijk, dat is ook zo voor gitaar spelen. Het is mooi, als er iemand in de familie, of een kennis hier vaardig in is, anders ben je aangewezen op een kursus, of zoals tegenwoordig, magazi- nes al of niet met bijbehorende cd / cdrom, waarmee je dan via de hifi installatie, of computer kan oefenen.
Begin met een goedkope gitaar, de snaren staan weliswaar vaak hoger gesteld, dan een duur exemplaar, maar het voordeel bestaat hierin, dat de vingers hierop ingesteld, qua solo- of rhytmegitaar, la- ter beter een duur exemplaar bespelen. Schaf daarna een goede kursus aan, of ga op les, en oefen dagelijks minimaal 1 uur. Wanneer je de kunst behoorlijk onder de knie begint te krijgen, ga dan een oefenschema opstellen, waarin diverse soorten muziek en vingertechnieken zitten en blijf die dan ook steeds trouw herhalen. Dit zal na verloop van tijd zijn vruchten af gaan werpen.
Ik zelf ben ooit met een klavar- musica kursusvan klavarscribo in de jaren 60 begonnen. Een hele goede kursus met uitste- kende begeleiding qua gitaar- diagram men en bladmuziek. Om het daarna samen met een bandrecorder proberen de mu- ziek bij te houden. Ook boeken kopen over diagrammen, bass leren spelen en trucage, zoals HET EI VAN CO was een van de dingen, die je deed.
Het Ei van Co
Ilja Croon
Basart Music NV.
Als je na verloop van tijd dan beter ging spelen, dan was de mu- ziek van de Shadows je van het. Dat was in de jaren 60 de beste muzikale band. Hier waren dan ook genoeg muziekboeken van.
Bovenstaande lektuur vond na vele jaren weer op de rommelzol- der terug. Ilja Croon komt een beetje vreemd over in dit hoofdstuk, maar uit- eindelijk ben ik basgitaar gaan spelen. Het overduidelijk vullende geluid op het podium fascineerde mij iedere keer weer.
Het Ei van Co was van Co Atpress van de Down Town Jazz Band en daar hoorde eigenlijk nog een draaibare schijf bij, die is helaas weggeraakt. In het boekje, dat nu een verzamel-item is staan vele tips voor gitaarspelen en transponeren naar andere toonladders en muziekinstrumenten.
Toch waren de Shadows niet de enige gitaarband, er traden vele andere bands in hun voetspoor, zoals: The Tornado's, The Spot- nicks, The Riats, Johnny & The Hurricanes, The Jumping Jewels, Johnny & His Cellar Rockets en vele anderen.
Een nieuw geluid en daarmee samen een nieuwe generatie. Een gebeuren, dat de wereld volledig op z'n kop zou zetten ...
Ontelbare bandjes zouden deze trend volgen: The Rolling Stones, The Yarbirds (waar Eric Clapton in begon), The Kinks, Gerry & The Pacemakers, The Tremeloes, The Honeycomb, The Hollies, The Animals, The Swinging Bluejeans, The Fortunes, Them, Direstraits, eva.
In Nederland verschenen er bv.The Outsiders, Q65, The Motions, The Bintangs (bestaan nog steeds), The Sandy Coast, The Teeset, The Golden Earrings, Bzn, The Cats, After Tea, Leftside, George Ba- ker Selection, Les Baroques, The Shoes, eva.
Uit deze bandjes kwamen gitaarvirtuozen zoals:
Eric Clapton
Mark Knopfler
Jan Akkerman
Jeff Beck
De hedendaagse muziek heeft haar klank en uitvoering te danken aan groepen, zoals The Beatles en The Stones, samen met boven- staande gitaar virtuozen en vele anderen. Mede met name The Beatles en The Stones zijn DE BANDS van de 20ste eeuw. De Stones zijn nog steeds een groep, weliswaar met een kleine wisseling in de bezetting en The Beatles gingen in 1970 officieel uit elkaar en dat was NIET de schuld van John Lennon, zo- als velen beweerden, maar Paul McCartney, en dat had betrekking op een andere manager, die Brian Epstein (overleden in 1967) ein- delijk eens moest vervangen.
Paul McCartney is van The Beatles de grootste gebleken (eigenlijk niet eerlijk tegenover John Lennon, die in December 1980 door Mark Chapman werd vermoord, maar hij mist als artiest die jaren van 1980 - 2001, die Paul McCartney wel verder gevormd hebben) en uiteinde- lijk ook uitgeroepen is tot millennium componist van de 20ste eeuw.
Dan vind er in 1962 een omwenteling in de muziek plaats. Vier jongens uit Liver- pool introduceren een nieuw geluid: