Amstrad Gebruikers Groep

in English in English

De PCW 8256 & 8512: Joyce I & II

In 1985 lanceerde Amstrad de Personal Computer Wordprocessor PCW 8256, een op tekstverwerking gerichte 8-bits Zilog Z-80 computer, formeel dus thuishorend in de categorie homecomputers. Voor een hc bezit dit basismodel echter bijzonder veel capaciteit en vormt een geïntegreerde eenheid.

De enkelzijdige 3" disc-drive (goed voor zo’n 173kb opslag per kant van een 3" disk, afhankelijk van het gebruikte formaat), het 256 kilobyte geheugen en de verdere systeembenodigdheden zitten allemaal in de fors uitgevoerde 32 regels x 90 kolommen monitor. Het apparaat beschikt niet over een aparte systeemkast, alhoewel het toetsenbord wel los uitgevoerd is. De meeste componenten zijn niet van een standaarduitvoering en vaak van lagere kwaliteit, alhoewel het apparaat extreem betrouwbaar is gebleken in de loop der jaren.

De meegeleverde 9-naalds matrixprinter (270dpi) beschikt over een aansluiting die alleen op de PCW past. De computer beschikt niet over standaard seriële of parallelle poorten, behoudens de expansiepoort waarmee dergelijke voorzieningen toegevoegd kunnen worden door middels van zogenoemde add-ons. Wel is het apparaat voorbereid voor aansluiting van een dubbelzijdige (720kb) 3" drive en een extra 256kb geheugen op het moederbord.

Door de uitrusting en de uitvoering beschikt de PCW 8256 over een minimum aan kabels en aansluiting en is daarmee een vroeg voorbeeld van plug&play. Aangezien het apparaat niet over in Rom vastgelegde programmatuur beschikt moet het apparaat met systeemdiskettes gestart worden. Dit vergemakkelijkt het opwaarderen met nieuwe versies.

Amstrad liet LocoMotive een eigen tekstverwerkingsprogramma schrijven dat tot een succesnummer is uitgegroeid: LocoScript. De 8256 werd in Nederland gewoonlijk geleverd met versie 1.20, tegenwoordig sterk verouderd en opgevolgd door tientallen nieuwere en krachtiger versies. Voordelen waren en zijn echter de op de hardware afgemeten programmatuur (het toetsenbord, printer en het grote beeldscherm passen er exact bij), de enorme tekenset (vanaf versie 2), verschillende lettertypes (vanaf versie 3) en de eenvoudige bediening. Het laatste zeker in vergelijking met de grote marktleiders uit de jaren '80: WordStar en WordPerfect.

Aangezien de aanpassingen in LocoScript een eigen systeemdiskette vergden en het apparaat toch een computer was besloot Amstrad het apparaat te doen vergezellen van 2 systeemdiskettes: in totaal 4 kanten. Een startdisk met LocoScript, een met CP/M en 2 met zelfstandige programma’s (als Basic en Logo) en hulpprogramma’s voor onderhoud en bediening van het systeem.

Schneider, vertegenwoordiger van Amstrad in Europa, lanceerde de PCW meer als een algemene computer dan een tekstverwerker, zoals Amstrad dat deed. Het verhaal gaat dat de bijnaam Joyce afkomstig is van de voornaam van de secretaresse van Alan Mike Sugar (directeur van Alan Mike Sugar TRAding, beter bekend als AMSTRAD). In Engeland en de overzeese gebiedsdelen werd het pakket als een goedkope tekstverwerker met wat extra mogelijkheden op de markt gebracht. De prijs die de vertegenwoordiger van Schneider in Nederland, InfoData, adviseerde varieerde van NLG 3.000 tot 1.999. Hoger dan de Engelse prijs, maar beduidend lager dan concurrerende systemen. Zo ging mijn eigen eindbeslissing tussen de Apricot FP portable en de PCW 8256: beiden waren ongeveer even duur, niet DOS uitwisselbaar maar de 8256 had een eigen printer met een alleszins acceptabele afdrukkwaliteit.

Al spoedig na introductie van de 8256 bracht Amstrad de PCW 8512 op de markt. Deze machine is vrijwel identiek aan de 8256, is alleen in een donkerbeige jasje gestoken in plaats van de lichtbeige uitvoering van de 8256. Links op de foto een Schneider 8256, rechts een Amstrad 8512 (zij het dat de laatste niet origineel is: de onderste 3" drive is vervangen door een beduidend smallere 3.5" drive).

In de standaardvoorzieningen van een 8256 tot uitbreiding naar 512 kilobyte geheugen en een dubbelzijdige 720kb 3" drive is bij de 8512 al voorzien, zodat dit de maximale standaarduitrusting vertegenwoordigde. Andere uitbreidingen dienen dan ook via de expansiepoort aangesloten, of op het moederbord bijgesoldeerd, te worden. Van de tweeling is de 8256 het meest verkochte type in Nederland.

Een 8256 kan eenvoudig opgewaardeerd worden tot een 8512, zie voor het opwaarderen van het geheugen http://www.fvempel.nl/upgrade.html. Op de plek van de tweede drive kan beter een 3.5" uitvoering geplaatst worden. Niet alleen zijn 3" dubbelzijdige drives niet meer verkrijgbaar: een 3.5" is goedkoop en biedt meer uitwisselingsmogelijkheden met PC’s. Een 5.25" drive kan eveneens zonder veel problemen aangesloten worden (hooguit stroomproblemen) en kan een nog goedkoper opslagalternatief vormen. Als met 3" disks geldt hier het nadeel dat vrijwel niemand nog 5.25" gebruikt.

Naar de PCW pagina.