Amstrad Gebruikers Groep
De Amstrad Notebook Computer NC 100/150/200
Alweer een vrij recente aanwinst waarvoor nog het een en ander uitgezocht moet gaan worden. Dit notebook uit 1992 is een eenvoudige Z80 compatible laptop met een kloksnelheid van 6mHz. De software is ingebakken in 256kb firmware ROM en omvat een redelijke tekstverwerker met spellchecker en mailmerge mogelijkheden, de gebruikelijke calculator, agenda en adresboek, klok met alarmmogelijkheden, een terminal programma voor het uitwisselen van gegevens en een versie van de programmeertaal BBC Basic (beter bekend van de Acorn's).
Het systeem is bedoeld voor de beginnende gebruiker en is inderdaad heel simpel te bedienen: 4 gekleurde toetsen in duidelijke combinatie-aanslagen begeleiden de gebruiker door de verschillende processen en de iconen op het LCD display (weergave van 8 regels en 80 kolommen) spreken voor zichzelf.
De diverse combinaties staan ook nog eens afgebeeld op de behuizing zodat de bediening, zelfs zonder handboek, zich vanzelf wijst.
Al met al maakt de software een modernere indruk dan je eigenlijk zou (mogen) verwachten van een Z80 processor en besturingssysteem en bediening is eenvoudig.
Gelukkig maar want de handleiding ontbreekt. De werkruimte is (in totaal) 64kb, waarvan nog het een en ander in beslag genomen wordt door het besturingssysteem.
Niet echt riant als je ervan uitgaat dat een A4tje aan tekst toch al gauw een 4kb in beslag neemt.
Uitbreiding van capaciteit is echter mogelijk, met behulp van PCMCIA standaardkaarten, tot een maximum van 1mb. Een dergelijke kaart is absoluut nodig als je een beetje wilt kunnen werken (anders kan slechts een aantal pagina's opgeslagen worden). Deze kaarten hebben hun eigen stroomvoeding ingebouwd, de NC 100 beschikt zelf over een vak voor 4 penlight batterijen en een CR2032 lithium accu als back-up. Uiteraard is er ook een 6-volt netvoeding: deze ontbreekt bij mijn exemplaar en dat is jammer, aangezien het gerucht gaat dat een NC 100 met batterijvoeding niet alle taken aankan. Batterijen zouden net iets minder stroom leveren dan netvoeding: met name de communicatiesnelheid voor de seriële verbinding heeft hier onder te leiden. Alleen bij netvoeding is deze betrouwbaar op 9.600 bps uit te voeren. Maar een voeding is eenvoudig genoeg te regelen en ik zal er beslist mee gaan experimenteren: net als met het hele apparaat trouwens.
De NC is een typische Amstrad, met specifieke kenmerken en de bijbehorende voor- en nadelen. De meest in het oog springende voordelen zijn een verbluffende eenvoud en gebruiksgemak plus het minimale gewicht - de nadelen zijn beperkte opslagcapaciteit en de noodzaak om het ding te koppelen met een PC.
Het systeem heeft ingebouwde printerdrivers voor 9 en 24 naalds matrix, Canon inkjet- en HP Laserjetprinters. In marktstandaard parallelle Centronics en RS232 seriële (max. 9.600bps) poorten is voorzien. Aan de voorkant, hetgeen wel een handige locatie voor dergelijke poorten is.
Het toetsenbord is redelijk groot en goed bruikbaar, hoewel de aanslag even wennen is. Door middel van pootjes kan het gehele apparaat in een schuine stand gezet worden, alhoewel de hoek van het LCD scherm dan natuurlijk in dezelfde mate wijzigt.
Niet ideaal, maar de NC is dan ook vooral bedoeld om draagbaar te kunnen werken en daar is het ultralichte apparaat ideaal voor.
De NC 100 is geleverd in een flexibele (imitatie?) leren tasje dat nogal gauw vervormt. Als de NC wordt voorzien van extra's (kaarten, disc drive, nulmodem) of de handleiding wordt meegenomen, dan gaat dit tasje al gauw vervormen en uitpuilen. Maar gelukkig is het geen fragiele machine, dus de tas heeft geen beschermende functie.
Vervolgmodellen in de NC serie zijn de NC 200, met 128kb werk- en 512kb firmware geheugen, een neerklapbaar LCD scherm van 16 regels bij 80 kolommen (tweemaal zoveel als de 100), een 3.5" disc drive voor 720kb DOS diskettes. En de NC 150, eigenlijk alleen in Italië en Frankrijk uitgebracht: een NC 200 in het jasje van een NC 100, zonder de disc drive. Bij de NC 200 maakt het LCD scherm een hoek met de rest van het Notebook. De NC 150 is overigens wel voorzien van de nodige (Ranger) routines voor een disk drive: de NC 100 moet het echter doen met parallelle of seriële data-uitwisseling. Aangezien nul-modems sowieso al mijn specialiteit zijn is dat voor mij heel acceptabel.
Wordt vervolgd. Alvast een paar links:
Hierbij het eerste vervolg: een paar foto's van een NC200, waarschijnlijk de enige in Nederland. De foto links toont de NC op het games-menu en de merkwaardige ophanging van het scharnierbare LCD scherm, wat wel iets weg heeft van de eerdere PPC 512/640.
Hieronder eveneens een close-up van het gebruikelijke hoofdmenu (plaatje kan vergroot worden) met de hoofd-opties: spelletjes, tekstverwerker, klok(ken), agenda, spreadsheet en adresboek.
De achterkant met de parallele en seriële poorten (links). Plus een opname van de zijkant waaruit blijkt dat de NC200 voorzien is van een 3.5" disc-drive. Toch blijft ook de NC200 een extreem licht apparaat, zelfs als het gevoed wordt door de vijf 1,5 C batterijen (halve Engelse staaf).
Vragen over de NC 100/150/200 via het contactformulier
Naar de hoofdpagina.