Amstrad Gebruikers Groep
Colour Personal Computer CPC 664
Dit model, de 664, heeft helaas nooit de aandacht gekregen die het verdiende. Bedoeld als opvolger van de 464 werd zijn eigen opvolger CPC 6128 vrij snel na zijn introductie op de markt gebracht.
En de keuze tussen een 6128 met geringe meerprijs en de 664 was snel gemaakt. Beide machines beschikten over een 3" drive en werden geleverd met Digital Research's CP/M 2.2 als extra besturingssysteem bovenop AMSDos, maar de nieuwere had 128kb geheugen en er werd al spoedig CP/M 3.0 (beter bekend als CP/M Plus) voor geleverd. Dat maakte de CPC 664 al snel de underdog uit de serie.
Eigenlijk jammer, want het apparaat beschikt over dezelfde versie van ROM Basic als de 6128 (v 1.1: vertikaal uitwisselbaar met de CPC 464) en was uit te breiden tot een gelijkwaardig model als de 6128. Maar, behalve als overbrugging naar de 6128, is deze machine niet echt aangeslagen. De foto toont de 664 in Amstrad-uitvoering. Alle foto's tonen overigens dezelfde monitor en joystick: de aansluitingen waren grotendeels uitwisselbaar. De 664 en 6128 bezitten bijvoorbeeld ook poorten voor datarecorders. En, alhoewel 3" diskettes vandaag de dag gemakkelijker en zeker goedkoper te verkrijgen zijn, dit laatste biedt goedkope opslag- en uitwisselingsmogelijkheden.
Het toetsenbord is behoorlijk groot bemeten en opvallend zijn de cursortoetsen in vierkantopstelling (identiek aan de 464), in feite een betere oplossing dan de omgekeerd T van een 6128. Ook de hoogte van het bord is iets beter geschikt voor het monteren van add-ons: op de 6128 levert dat vaak 'zwevende' borden op of slingerende verloopsnoeren. Zelfs over een detail als de uitwerper voor de 3" diskettes lijkt beter nagedacht: de knop zit hoger dan bij z'n opvolger en geeft meer vrije ruimte.
Met al die voordelen moet er ook een ergonomisch nadeel vermeld worden dat de 6128 en de 664 delen ten opzichte van de 464: de aansluiting voor de joystick zit aan de linker zijkant in plaats van voorop, als bij de 464. De reden van Amstrad om dit aan te passen is mij nog steeds een raadsel... Het overgaan op plastic behuizing is natuurlijk wel begrijpelijk: vanuit kostenoverweging.Naar de CPC-pagina.