Amstrad Gebruikers Groep

in English in English

Colour Personal Computer CPC 464

De 464 is het eerste succesmodel in een serie CPC's. Uitgerust met een 4 megahertz Zilog Z-80 processor, een datarecorder, een in ROM ingebouwd BASIC, een 12 inch beeldbuis en tegen een redelijke prijs was dit een goede investering van de computerhobbyist in de jaren '80.

Zelfs vandaag de dag is het nog verbazingwekkend een dergelijke computer aan te zetten en, binnen 2 seconden, een volledig bruikbare machine gepresenteerd te krijgen. Probeer dat maar eens met een 1gHz Pentium III met het een en ander aan hardware aan boord!

De moeite van het vermelden waard is het toetsenbord: als bij bijvoorbeeld de Commodore C64 dient is het tevens een geïntegreerde systeemkast en biedt daarbij onderdak voor de diverse aansluitingen (joystickaansluiting, interface voor disc-drive, printer- en input/output poort).

Als spoedig werd het apparaat omarmd door een aanzienlijk aantal gebruikers en verschenen er dozijnen tijdschriften, in alle talen, die er speciaal 'listings' voor publiceerden: lijsten met programmacode die de lezers over konden tikken. Doordat er weinig tot geen concurrentie was floreerden merken als Tandy, Commodore, Sinclair (later gekocht door Amstrad) en Amstrad zelf.

Pas jaren nadat de IBM PC en compatibles de markt volledig domineerden begon de glorie van de CPC-serie een beetje te verbleken, maar op diverse gebieden heeft deze computer nog z'n sporen nagelaten. Tegenwoordig is het, met de enorme collectie rechtenvrije of goedkope spelletjes, nog steeds een alternatief voor de 'low budget gamer'. Alle mogelijke klassiekers, van Tetris via Donkey Kong tot Pacman, zijn voor deze machine uitgebracht en tegenwoordig nog steeds verkrijgbaar. Met wat moeite en maar weinig kosten is het apparaat ook nog aan te sluiten op een TV en geschikt te maken voor stereo geluidsweergave. MC cassettes zijn daarbij nog volop verkrijgbaar terwijl ook de 9-polige joystick (Atari standaard) met wat speurwerk nog wel te vinden is.

De Engelse Amstrad uitvoering van de CPC 464: identiek aan de Schneider versie, op de kleuren na. De Engelse uitvoering bezit een aantal gekleurde toetsen en een extra kleurstrook over het deksel van de recorder.

De Schneider wordt in Nederland meer aangetroffen dan de Amstrad aangezien Schneider het alleenrecht in Europa had. Dit geldt voor een aantal oudere computers: bijvoorbeeld de CPC 464/664/6128 (niet de + modellen), PCW 8256/8512 (niet de latere modellen), en PC 1512/1640. De meeste oudere Amstrad's in Nederland zijn dan zogenoemde grijs-import (niet via Schneider of InfoData) geïmporteerd en verkocht. De Europese modellen van Schneider zijn identiek aan de Amstrad's: de variant voor de thuismarkt heeft vaak een aangepaste stekker, dit in verband met de strenge Duitse keuringsnormen. Dit is vaak lastig als je add-ons wilt aansluiten en dwingt je om prijzige verloopstukjes te kopen of zelf in elkaar te knutselen.

Naar de CPC-pagina.