DE AMSTRAD CPC
V O R T E X
Ha, eindelijk heb ik iets, waar ik allang van droomde.

                                                   EEN HARDDISK VOOR MIJN CPC 464

Overgenomen van iemand, die dit Vortex WD20 Harddisk-Systeem op de HCC-Dagen in 1990 voor mijn neus wegkaapte! Overigens heel terecht, want hij was sneller.

Na anderhalf jaar ploeteren via konnekties in Duitsland, waren de handleiding, beschrijvingen en de wetenschap, dat de systeembestanden al op de harddisk stonden, beschikbaar.
Het is logies, dat ik meer moest betalen voor deze configuratie, dan er in de eerste instantie voor betaald was. Maar daar had ik vrede mee. Werk moet betaald worden en hoppa voor FL.500,00 was de begeerde harddisk van mij.
Alleen sneu, dat de eerste koper erachter kwam, dat de harddisk voor een CPC 464 en absoluut niet op een CPC 6128 draaide. Tot mijn geluk vernam ik, dat hij weer met 1 systeem wilde blijven werken, en dat was de CPC 6128. Vandaar mijn spurt naar de telefoon en hebbes!

Daarna werd het tijd alles netjes in een kast te bouwen, want een CPC met daarnaast weer een externe kast voor de harddisk en drives, zag ik niet zo zitten.
En dit is het uiteindelijke resultaat van noeste arbeid. In 1993 kwam deze configuratie gereed en werkte als een trein. Alles behalve de CPC is in een oude PC kast geplaatst, waar niet veel ruimte meer over is. Er was zelfs nog een aansluitschema van deze PC kast, zodat zelf het aantal MHz, waar de CPC op draait weergegeven kan worden. Zie bovenstaande foto van het geheel.
Je kan heel duidelijk op de foto zien, hoe de CPC 464 aan de kast met een zogenaamde klik konnector, verbonden is. Makkelijk en heel veilig qua verbinding. Beschrijving van het front levert het volgende op:

Het aantal drives is 4x, nl:
1x 3.5" 40 Tracks normale Drive (overdwars geplaatst), kan zowel A of B Drive zijn en met sideselect schakelbaar
1x 5.25" 40 Tracks Amsdos Drive, kan zowel A of B Drive zijn en met sideselect schakelbaar
1x 5.25" 40/80 Tracks Vortex Drive (80 tracks met 720Kb opslag), een werkpaardje, want omschakelbaar van 40
    naar 80 Tracks, als Drive A of B en de sideselect, om in 80 Tracks mode beide kanten apart te gebruiken.
    Normaal als kant 1 vol is, gaat deze drive verder op kant 2, net als bij de PC Dos. .
1x 3" Tracks Amsdos Drive, spreekt voor zichzelf, ook als A of B schakelbaar en met een sideselect uitgerust.
Verder zien op het front een Aan/Uit- en een Hard Resetknop. Er is nog een schakelaar, die de epromcard bedient (die binnenin zit) en voor in CP/M Mode 40Kb heeft voor CP/M 2.2 en 42Kb voor de CP/M Plus versie.
De kast in geopende toestand
In de kast zitten een 220V voeding, een hoofd konnektor, waar de klik konnektor aan vast zit. Van de hoofd konnektor ga je naar de epromcard, die dus omschakelbaar is van 40Kb naar 42Kb, dat boven al omschreven is. Achter de epromcard, kan nog extra geheugen, maar om een nog onduidelijke reden werkt VDos dan niet soepel. Helemaal links zit dus de MFM Harddisk kontroller, die een MFM Harddisk van 20Mb aanstuurt. en ingedeeld is in 4 partities van ieder 5Mb. We hebben dus HD drives C-D-E-F. Dat houdt ook in, dat we 4 verschillende versies CP/M kunnen opstarten. Wat een mogelijkheden. Die harddisk is hier niet zichtbaar, want die zit schuin achter onder de drive-unit met de 3 drives. Naast die drive-unit ziet men de 3.5"drive.

Bij nakontrole blijkt wel, waarom de harddisk heel af en toe vast zit, dat komt door sommige stuurchips, waar de temperatuur nogal aan de hoge kant van is. Dus daar ga ik nog koelribben op plaatsen en een koelvin, die de kaart koelt. Er is maar een werkend eksemplaar in Nederland en dat wil ik zo houden.
Veel valt er op bovenstaande foto niet te zien, maar het maakt toch plaatje meer kompleet. Boven in het midden zie je nog net de harddisk en links nogmaals de 3.5" Drive. Met dit systeem heb ik zelf ongeveer 2 jaar gewerkt, heb in basic een heel menu gestuurd systeem ervan gemaakt.  Met alle denkbare utilities en programma's, waar je normaliter met diskettes werkt. Nu na 10 jaar heb ik het systeem weer eens opgestart, moest er even inkomen, want ik had vergeten, dat VDos alleen met Basic 1.0 automaties opstarte en onder Basic 1.1 met extra geheugen handmatig, alleen dat werkt niet zo soepel. het is wel leuk alles weer zo te zien werken.

En dmv. 4 CP/M opstart partities met hun utilites heb ik dit systeem net zo onder kontrole, als een gewone PC. Per slot van rekening stammen de huidige besturings systemen van de CP/M van DIGITAL af. Bill Gates had dat heel goed door.

Over de 4 partities is de basic opgedeeld in een gedeelte voor Utlities, Grafische verwerking, Data opslag en een gedeelte voor de Tekstverwerking. Dmv. van de VDos commando's kun je in de basic programmering van de ene partitie naar de andere gaan.

Verder kunnen in dit systeem harddisk tot 128Mb doorgeschakeld worden, maar waar vind je heden ten dage nu nog MFM Harddisks. Ik heb er nog een voor reserve en die is goed, dus laat ik die rusten.
Erg veel werk is er nog aan de bijgeleverde handleiding geweest. De index klopte helemaal niet de pagina's in het handboek, dus heb ik alles na moeten pluizen en met  een tekstverwerker (toen nog WP onder Dos) een juiste Index gemaakt.

Alleen heb ik niets meer voor deze machine te doen. Wel ben ik nog bezig geweest er een cdrom speler aan te hangen, maar van die konnektie in Duitsland heb ik niets meer gehoord. Jammer!