DE AMSTRAD CPC
Mijn eerste computer was een ZX81 in 1982, waarmee je ongelofelijk veel zelf kon doen, met o.a zelfbouw hardware (er is wat afgeknutseld). Maar om toch een wat mooier beeld en resolutie te hebben, zou ik aangewezen zijn op een Commodore C64, maar gezien het feit van moeilijk programmeren in basic (veel pokes en peeks) en andere talen zag ik daar maar vanaf. Toen kwam de firma Amstrad in Engeland met een geheel nieuw concept en daar was ik meteen weg van. Dus we zaten vlak voor de toenmalige HCCdagen in 1984 en werd er dus een CPC 464 besteld. Het duurde 2 maanden voordat ik hem had, kompleet met een kleuren monitor. Het was een type nog met cassette recorder, maar dan door de computer bestuurbaar (cassette waren we gewend met de ZX81, maar dit ging met een snellere baudrate).
Het werd dus cassettes maken van programma's. Deze waren er eenvoudig te maken met de ingebakken basic. Pokes en peeks waren ook er gemakkelijk, ivm de lower- en upper roms. Het gedeelte van de upper-rom was te programmeren en zo kon je heel wat af manipuleren met de CPC. Na een aantal maanden werd er een losse 3" diskdrive en een diskdrive kontroller, die op de achterkant van de computer aangesloten werd, aangeschaft. Natuurlijk werden er ook hulpmiddelen gekocht, zoals epromkaarten, speech synthesizers, midi interfaces, en multiface kopieer modules. Er was in Engeland enorm veel aan uitbreidingen te koop.
Het werd op het laatst natuurlijk een wirwar van drade, kabeltjes en losse uitbreidingen, zodat ik besloot alles (1987) in een grote kast te bouwen. Na 3 maanden was deze met alle mogelijke uitbreidingen gebouwd en je kunt wel raden, dat dit een groot sukses op de Amstrad GG dagen was. Daar was Gerrit met zijn CPC COCKPIT!

Een CPC 464 met 2 roms, Locomotive Basic.1.0 (464) en Basic 1.1 (664 - 6128)  (omschakelbaar) door een schakelaar links op de computer). Daar zit ook een schakelaar voor 7 / 8 Bits printing en LineFeed voor de printer, die kan automaties of handmatig aanstaan. Onder het linkerklepje is een aan/uit schakelaar voor de SUPER PLUS ROMBOX geplaatst, een hardreset knop zit er vlak naast. De ULA Chip op het moederbord wordt gekoeld dmv. een grotere aluminium koelrib met koelpasta ertussen.
Op het schakelpaneel (wat je voor de computer ziet) zitten schakelaars voor de 3.5" / 5.25" en 3" diskdrives. Door speciale schakelstanden kon iedere drive als A of B staan, inklusief een sideswitch voor de 3.5" en de 5.25" om beide kanten van de diskette te kunnen gebruiken, zonder de disk om te moeten draaien. Zelfs een reserve aansluiting voor een externe drive, die ook A of B kan staan (inklusief de sideswitch), zit erop.
Verder zit erop dat schakelpaneel een CP/M Autostart schakelaar (alleen als er in de Rombox geprogrammeerde CP/M Plus Eproms zitten).
Een volumepotmeter voor de speech synthesizer, die ook dienst doet als audio voor allerlei games.
Een aansluiting voor een hoofdtelefoon en een lightpen (naast de AMX Mouse).
Ook kan er via dat paneel een AMX Mouse worden aangesloten en aan/uit gezet.
En dan nog aan de linkerkant 2x een joystick- en zoals eerder beschreven een extra diskdrive- en voedings konnektor.
Halen we het bovenste deksel eraf, dan zien we het vak met de geplaatste voeding en koelvin, een vak met daarin een 3.5" en een 5.25"diskdrive. Helemaal rechts zit een originele uitgebouwde 3"diskdrive.
Vooraan in het bovenste gedeelte (links en rechts) zitten dan nog de speakers, die met de speech-synthesizer meegeleverd werden.
Tillen we het bovenste deel helemaal op, dan gaat de kast open en vinden er een aan-/uit schakelbare Super Plus Rombox voor 16 eproms, die door eprom software te besturen is, dwz. via deze software kun je zien welke eproms erin het systeem zitten en welke funkties er in de eproms zitten. Je kunt het op het beeldscherm van de eerste foto zien.
Verder zit de 64Kb geheugenuitbreiding achter de Super Plus Rombox en helemaal rechts zit de konnector, waarmee het bord met de schakelaars losgekoppeld kan worden, om eventuele reparaties hieraan te kunnen doen.
Aan de achterkant zitten er koelventilatoren, die zelfs de CPC464 nog koelen, zodat de chips op het moederbord niet te warm worden.
- De Locomotive Basic (1.0 of 1.1, wat gekozen is)
- Utlity Rom met format, editors, sector lezen, enz.
- Systemdisk erin en met een druk op de knopstarten
     80 koloms Basic - Is starten in 80 karakters mode (2)

- De ultieme utility eprom
- Utility tool voor Protext
- Tekstverwerking
- Laat de CPC als een DOS machine werken,
     kompleet met directory struktuur en kan ook een
     harddisk aansturen
- Fantastische Utility Rom, Copy, Format, enz.
- Besturing van de Super Plus Rombox
- CP/M start rom (staat altijd aan, behalve bij XDDOS Rom)
- Kopieeren beveiligde software via track/sector methode
- Kopieer- en editor rom (uitgeklede versie 5.0)
- Een Diss-/Assembler voor machinetaal programmeren
- Systeemrom voor RSX aanvullingen voor systeem
- Kan een harddisk aansturen.Zitten ook een heleboel
     routines in, om eruit te halen en in een andere eprom te
     branden, zodat de CPC er zonder harddisk mee werken kan
EXTENDED
In de SUPER PLUS ROMBOX (Romcard) zitten de volgende (ep)roms:
Met bovenstaand beschreven Rombox is het ontzettend makkelijk en snel werken. Alle tools, om schijven te bewerken, formateren en kopieeren, waar je normaliter de CP/M diskette erin moet doen en CP/M starten, zijn nu overbodig. je kunt alleen geen CP/M systeem diskettes met de Rombox maken, daar blijft CP/M voor nodig. Maar als je een pasklare diskette hebt, dan kopieer je deze gewoon met de Rombox.

De computer wordt nu (20 jaar later) nog steeds regelmatig gebruikt voor het opslaan voor bv. data gegevens van een aantal kosten, waar ik een programma in basic voor geschreven heb, dat heel komfortabel werkt.

Verder ben ik niet zoveel meer ontwikkelen, alhoewel een harddisk er nog aan, maar dat is een ander verhaal . . . . .
DE COMPUTER IS OPGEBOUWD UIT HET VOLGENDE:
FOREGROUND
ROMS
BACKGROUND
ROMS
Basic
DP
CP/M


Oddjob
Promerge Plus
Protext
Rodos


Utopia.
A.R.C.S
CP/M
Copylock
Discology
Maxam
SysX
XD-Dos